Togakure Ryu Ninpo

Volgens de legende, werd Ninpo/Ninjutsu opgericht door Ikai (Ikoh), die een Shogun was in het oude Koreaanse Koma Era. In het eerste jaar van de Chinese Kohyu Periode (1049) vocht hij samen met het Mongools Kittan-Ka leger tegen het Chinese Soh King leger, maar hij werd verslagen en vluchtte naar Ise in Japan, waar hij in een grot leefde in de Iga bergen. Ikai Shogun was een autoriteit in Hicho-jutsu en Ongyo-no-jutsu, en het was een geregistreerd feit dat hij door het gebruik van een speciale Kiai, 6 meter hoog kon springen.

Het is mijn eerlijke mening dat Ninjutsu diep verbonden is met de Amatsu Tatara lijn. Dit is een waar feit van de zaak, ik ken bijvoorbeeld 4 soorten oude schriftrollen verzameld door de Otomo, Mononobe, Abe, en Nakatomi clans. Deze schriftrollen zijn getiteld: Otomo familie "Amatsu Tatara Kishin no Hibumi - Hyohen no Maki en Kohyo no Maki". Mononobe familie "Amatsu Tatara Hisshin Ginkoroku - Ryusen no Maki". Abe familie "Amatsu Tatara Rinpo Hiden - Shingan no Maki" en Kuki familie "Amatsu Tatara Nakatomi Hibumi - Nakatomi Kamitsukasa Hihohen".

Toen hij in de Iga bergen leefde gaf Ikai Shogun les aan Gamon Doshi, die Garyu Doshi onderwees, die tijdens de Jinpyo Heiji Periode (1151-1160) het Hakuun Ryu Ninpo systeem ontwikkelde. Garyu Doshi onderwees Hachiryu Nyudo, die een expert was van Kosshi-jutsu. Hachiryu Nyudo onderwees het systeem aan Kinmon Heibei en Tozawa Hakuunsai (ook gekend als Tozawa Kaneuji, een vazal van Minamoto Tameto). Tozawa Hakuunsai leerde het systeem aan Hakuun Doshi. Tozawa Hakuunsai was een van de hoofdpioniers van Hakuun Ryu Ninpo, toegespitst op Gen-jutsu (illusionaire technieken). Het is vooral gekend voor de Demon Waza bekend als: Inki, Doki, Fuki, en Kaki. Deze Ninjutsu werd gezien als "Mystieke Wegen".

Hakuun Ryu Ninpo is de ouder van Togakure Ryu Ninpo. Technieken teruggevonden in Gyokko Ryu, Koto Ryu, Gikan Ryu, Kumogakure Ryu, Kasumi Ryu zijn erg gebaseerd op deze van Hakuun Ryu Ninpo. Het was op bevel van Hakuunsai and Hakuun Doshi dat het gebruik van de Ryu naam werd stopgezet.

Tijdens de Ohbo Periode (1161-1163) leerde Hakuun Doshi aan Kain Doshi, die de lessen verder doorgaf aan Togakure Daisuke. Daisuke onderwees Shima Kosanta Minamoto no Kanesada, die later de naam van zijn leraar gebruikte en zo bekend werd als de 2e generatie Togakure Daisuke. Toen Kanesada 16 jaar oud was werd hij vazal van Shogun Yoshinaka. Tijdens een moedig gevecht in juli 1161, werd hij zwaargewond en verloor het bewustzijn. Toen hij later bijkwam vond hij de weg naar de Iga bergen waar hij gered werd en Ninjutsu leerde van Kain Doshi, Kanesada's oom en de 1e Togakure Daisuke. De 2e generatie Togakure Daisuke (Kanesada) werd bekend als de Togakure Ryu Ninja. Na de strijd tussen de Keizers van het Noorden en Zuiden, zochten vele verslagen soldaten onderdak in dezelfde bergen en hun inbreng in Iga en Koga bracht een Ninjutsu revolutie teweeg.

Gamon Doshi gebruikte steeds de uitdrukking: "Voor de Krijgskunstenaar is een hart vol spirituele harmonie het allerbelangrijkst! Ik weiger om eender wie geen harmonie of vrede in zijn ziel heeft te onderwijzen. De eerste zin geschreven in de Togakure schriftrol luidt: "Dood geen mensen, ontsnap echter of verdwijn" en om dit te kunnen moet men leren om "Hart als een bloem en spirit van bamboe", "God's hart en God's ogen", "Eenheid van geest, spirit en lichaam" te hebben, in aanvulling van de gehele (Nin) deugden. Tozawa Hakuunsai zei: "Banpen Fugyo" - Wees onbevreesd, wat er ook gebeurd (Fudoshin).

Na de Tweede Wereldoorlog, begon Takamatsu het Ninjutsu gedeelte van Tenshin Hyoho te herschrijven, maar stopte en opende Togakure Ryu Ninpo voor het publiek. Hij onderwees dit systeem aan enkele van zijn leerlingen.

In het geheim gaf Takamatsu aan Fukumoto Yoshio het hoogste geheime deel van Ketsu Inn speciale Kuji Kiri en hij onderwees Kimura Masaji de laatste en hoogste Kuden van Bikenjutsu. Deze geheime delen worden ooit slechts aan 1 persoon doorgegeven. Tanemura Shoto kreeg les van Hatsumi Masaaki (Yoshiaki), Fukumoto Yoshio en Kimura Masaji, etc. en hij gebruikte al deze lessen om Togakure Ryu Ninpo Tanemura-Ha, inclusief alle speciale en geheime Kuden, op te richten op datum van 28 november 1984.

De Togakure Ryu systemen zijn Seishin-Touitsu-ho, Tenmon Chimon, Henso-jutsu, Ninja Rikugu no Ho, Ninja Shigoku no Hiho, Sokushin Sosoku Ho, Tongyo no Jutsu, Hiyaku Ho, Shinshin Onshin Ho, Kyojutsu Tenkan Ho, Tai-jutsu, Syuko-jutsu, Sokko-jutsu, Senban Nage Jutsu (Shuriken), Kujikiri Hiden (Jumon Ketsu-Inn), Happo Biken, Shinshin Shingan no Ho, etc.