KRIJGSKUNSTEN


NINPO
忍法

De 36 Ninpo beginselen (Ninpo Sanjurokkei) bestaan uit 2 categorieën: 18 basis krijgskunsten (Bugei Juhappan) en de 18 speciale Ninja categories (Ninja Juhakkei). Er zijn vele Ninpo Ryu-Ha: Gikan Ryu, Gyokko Ryu, Koto Ryu, Iga Ryu, Togakure Ryu, Kukishin Ryu, Shinden Fudo Ryu, Tatara Shinden Ryu, Kumogakure Ryu, ...

Enkele Ninpo beginselen zijn: Tai-Jutsu (ongewapende verdediging), Bo-Jutsu (stok 180 cm), Biken-Jutsu (geheime zwaard technieken), Yari-Jutsu (speer), Tanto-Jutsu (mes), Hanbo-Jutsu (halve stok 90 cm), Shuriken-Jutsu (werpmessen), Hobaku-Jutsu (in bedwang houden), Tessen-Jutsu (ijzeren waaier), Naginata-Jutsu (hellebaard), Kiai-Jutsu (krachtig schreeuwen), Henso-Jutsu (vermomming), Tenmon (astronomie), Kyu-Jutsu (boogschieten), Kusarigama-Jutsu (sikkel/ketting), ... . Technieken uit deze Ryu-Ha werden door Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei systematisch bij elkaar geplaatst om zo de Genbukan World Ninpo Bugei Federation technieken te vormen.

De hoofdcategorieën in Ninpo zijn: Tai-Jutsu, Bo-Jutsu en Biken-Jutsu. Men moet eerst deze technieken beheersen omdat zij de 3 belangrijkste delen van Ninpo zijn. Eerst moet men de basis van Ninpo Taijutsu (Kosshi-Jutsu, Koppo-Jutsu, Daken-Taijutsu, ...) leren. Daarna kan men Yari-Jutsu, Naginata-Jutsu, ... leren. Het Genbukan Ninpo gradensysteem gaat van 10e Kyu tot 10e Dan. Er zijn Meester licenties zoals: Renshi, Kyoshi, Shihan, ... .

De traditionele Ninpo outfit is een zwarte Karate-Gi. Van 10e Kyu tot 1e Kyu dragen we een groene gordel met zwarte strepen op. Van 1e Dan tot 10e Dan dragen we een zwarte gordel met gouden strepen op. De Genbukan badge wordt op de linkerborst gedragen. Als men ook lid is van de KJJR, draagt men deze badge op de linker bovenarm.

De ware krijgskunstenaar is niet tevreden met een weg (Do) om te leren ... . Zijn doel is om de eeuwige waarheid te begrijpen, om binnen de natuurlijke wetten te leven en om krijgskunst-technieken volledig te ontwikkelen. Door een verlichte spirit te behouden kan de beoefenaar een zo perfect mogelijke maatschappij opbouwen.

Deze krijgskunst wordt niet "Nindo" of "Ninjutsu" genoemd, maar "Ninpo" moet worden gebruikt, omwille van het hoge spirituele niveau. Deze krijgskunst, de moeder van alle krijgskunsten, is als de regen in de water-cyclus: het blijft constant fris en in beweging ... .

Genbukan Ninpo Bugei wordt onderwezen voor verlichting, bewustwording en verdediging van geest, lichaam en spirit. Het combineert 3 dingen: krijgskunsten, religie en cultuur. De ware missie van de Ninja is licht brengen in de duistere wereld door volharding (Nin), en van het leven een opoffering te maken voor de vrede van de mensheid. Een echte Ninpo krijgskunstenaar moet een medelijdend hart hebben en jaagt vrede en harmonie na. Ninpo krijgskunstenaars moeten een dienst bewijzen aan de mensheid en gebruiken Ninpo om rechtvaardigheid te behouden in onze samenleving. Een echte krijgskunstenaar moet de doorgegeven Ninpo krijgskunst tradities in stand houden, ze verder ontwikkelen en actief verspreiden, om ze levend te houden voor toekomstige generaties ... .

Als men wil trainen in het Ninpo-systeem, moet men lid zijn van Genbukan.

JU-JUTSU
柔術

De Kokusai Ju-Jutsu Renmei (KJJR), of Internationale Ju-Jutsu Federatie, werd geopend in 1991 door Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei. Het is ontstaan voor het behoud en het doorgeven van ware, authentieke Japanse Ju-Jutsu. Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei heeft vele Ryu-Ha geleerd waaronder: Hontai Yoshin Takagi Ryu, Asayama Ichiden Ryu, Bokuden Ryu, Araki Shin Ryu, Yagyu Shingan Ryu, Tenshin Ryu, Daito Ryu, Takeda Ryu, Daiwado, Itten Chukai Ryushin Ryu, ...

Ju-Jutsu (Kacchu Yawara, Koshi no Mawari, Yoroi Kumiuchi, ...) is geen sport, het is een ware traditionele krijgskunst van de Samurai, gekend als "de zachte/meegaande kunst". Het bevat klemmen van gewrichten, rollen (inclusief breken van de val), werpen, slaan, trappen, wurgen, grijpen, afweren, ... . Om deze Ryu-Ha te bewaren, heeft Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei de KJJR geopend en alle bovenstaande Ryu-Ha werden systematisch samengevoegd met graadsindelingen van 10e Kyu tot 1e Kyu en van 1e Dan tot 10e Dan.

We hebben ook Meester licenties waaronder: Renshi, Kyoshi, Shihan, ... . Vanaf 3e Dan, mits toelating van de Grootmeester, kan men de individuele Ryu-Ha leren. Hierin kan men geheime lessen leren. De Ryu-Ha graden zijn Shoden, Chuden, Okuden, Menkyo en Kaiden waarvoor men een Densho (speciaal handgemaakt boek) of schriftrollen en een diploma van de Ryu kan ontvangen.

De traditionele Ju-Jutsu outfit is een Judo-Gi (eventueel met Hakama en Hachimaki), maar een Ninpo-Gi (zwarte Karate-Gi) wordt ook gebruikt (eventueel met Hakama en Hachimaki). Van 10e Kyu tot 1e Kyu gebruiken we een groene gordel met zwarte strepen op. Van 1e Dan tot 10e Dan gebruiken we een zwarte gordel met gouden strepen op. De KJJR badge wordt op de linkerborst gedragen. Als men ook Genbukan lid is, wordt de KJJR badge op de linker bovenarm gedragen en zal de Genbukan badge op de linkerborst geplaatst worden. Bij aansluiting krijgt men een lidboekje en een KJJR badge.

Het KJJR logo is een handelsmerk, eigendom van Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei. De buitenste cirkel is een gouden aura als een halo. De 8-hoekige ster symboliseert God's zwaard, dat in alle richtingen schijnt. De 2 symbolen in de bovenste secties zijn karakters uit de periode van de Goden (Kamiyo Moji), zij staan voor Hemel en Aarde. De lotusbloem in het midden is het symbool voor vrede en harmonie. Wereldwijd heeft Jujutsu verschillende namen gekregen als Jiu-Jitsu of Ju-Jitsu, dewelke spijtig genoeg niet correct zijn en een andere betekenis hebben in het Japans! De meeste van deze systemen zijn geen traditionele krijgskunsten met een stamboom in Japan etc. maar zijn mengelingen van verschillende krijgskunsten zoals Judo, Aikido, ... of gevechtssporten.

Als men wil trainen in het Jujutsu-systeem moet men lid zijn van KJJR.

KORYU KARATE
古流唐手

Koryu betekent oude school, Karate betekent Chinese hand (of Tang hand, verwijzend naar de Tang Dynastie uit China), doch het kan ook gelezen worden als lege hand maar dit is enkel zo voor Karate scholen uit Okinawa. Het moderne Karate kwam naar centraal Japan in de Meiji Periode, via Okinawa van Zuid-China. Ons traditioneel Karate komt van Zuid-China in de 7e eeuw en werd ingedeeld in Japanse originele krijgskunsten als Karate Koppo-Jutsu, Kosshi-Jutsu, Daken-Taijutsu, Kenpo, ... .

Het Koryu Karate systeem is hoofdzakelijk gebaseerd op Gikan Ryu Karate Koppo-Jutsu, Hontai Kijin Chosui Ryu Kukishinden Daken-Taijutsu, Shinto Tenshin Ryu Kenpo, Gyokko Ryu Karate Kosshi-Jutsu en Koto Ryu Karate Koppo-Jutsu technieken samen met speciale Kuden van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei en Grootmeester Sato Kinbei Sensei's Kuden over Chinese krijgskunsten.

Het was de oorspronkelijke bedoeling van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei om dit systeem publiekelijk aan te leren (als Danko-Jutsu), hetgeen hij spijtig genoeg niet kon verwezenlijken door tijdsgebrek.

Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei leerde deze Ryu-Ha van Grootmeester Kobayashi Masao Sensei en van Grootmeester Kimura Masaharu Sensei en voegde er Shizen Ryu/Chinese Karate (van Grootmeester Sato Kinbei Sensei) aan toe. Deze Grootmeesters leerden hun technieken oorspronkelijk van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei en van Grootmeester Ueno Takashi Sensei. De technieken werden ontwikkeld tijdens echte gevechten en enkel de technieken die ware overwinning garandeerden bleven behouden.

Dit systeem is perfect om in de realiteit te gebruiken. Nunchaku wordt niet gebruikt, maar leerlingen van een hoger niveau oefenen met wapens als Tanbo, Sai, Tekken, ... . Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei heeft een systeem ontwikkeld van 9e Kyu tot 10e Dan evenals een Menkyo Kaiden schriftrol systeem. Deze technieken zijn ingedeeld in een systeem sinds 2003.

Als men wil trainen in het Koryu Karate-systeem moet men lid zijn van Genbukan of KJJR.

GOSHINJUTSU
護身術

Goshinjutsu betekent zelfverdediging (in alle aspecten). Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei heeft veel ervaring op het veld als voormalig politie-officier/instructeur, waarin hij gedurende 14 jaar meermaals werd beproefd.

Dit systeem is een mengeling van de meest effectieve technieken van Ninpo, Ju-Jutsu, Koryu Karate, Chugoku Kenpo en verschillende Ryu-Ha (inclusief speciale strategieën, Henka en Kuden) om te gebruiken in levensechte situaties.

Deze technieken zijn vooral nuttig voor politie-agenten, veiligheidsagenten, bodyguards, ... die ze kunnen gebruiken in dagdagelijkse situaties om volledige controle te hebben tijdens een conflict-situatie.

Training omvat: gebruik van geïmproviseerde wapens, training op gewone grond (geen Tatami), training in gewone kledij (geen Keiko-Gi), verdediging tegen meerdere aanvallers, zelfverdediging voor vrouwen tegen verkrachting en ongewenste intimiteiten, ontwapenen van aanvallers, ontsnappen uit vastgebonden koorden, VIP bescherming, ... .

Elke training-sessie in Chiryaku Dojo Belgium vzw worden er Goshin-Jutsu choreografieën en situaties getraind, bedacht door de Chief Dojo-Cho, als hoofddoel van de les. Deze lessen zijn gebaseerd op algemene zelfverdediging op straat.

Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei heeft een systeem ontwikkeld van 9e Kyu tot 1e Kyu en van 1e Dan tot 10e Dan. Sinds 1994 is er een Goshinjutsu systeem dat oorspronkelijk werd onderwezen als een speciale sectie.

Als men wil trainen in het Goshinjutsu systeem moet men lid zijn van Genbukan of KJJR.

CHUGOKU KENPO
中国拳法

Chugoku Kenpo betekent Chinese vuist methodes. Het Chugoku Kenpo systeem is hoofdzakelijk gebaseerd op Kiko/Chi-Kung (Keizerlijke Qi-Gong), Hakkesho/Pakua (Ba Gua) en Kinnajutsu (Chin-na). Vele Japanse krijgskunsten hebben connectie (roots) met Chinese krijgskunsten.

Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei had 2 Aziatische leraars die hem Shaolin Kung-Fu (Meester Cho Su Long) en 18 Koreaanse krijgskunsten (Meester Kim Kei Mei) leerden. Grootmeester Sato Kinbei Sensei heeft verschillende jaren in China en Taiwan geleefd en ontving de hoogste lessen van zijn leraar Grootmeester Li Zu Ming Sensei en Grootmeester Wang Shu Jin Sensei. Hij werd de eerste niet-Chinese persoon die ooit zulke titel verwierf.

Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei werd 5e generatie Grootmeester (Denjin) via Grootmeester Sato Kinbei Sensei en Grootmeester Li Zu Ming Sensei.

Het fundamentele basis element van Pakua is "de cirkel lopen", door snel voetenwerk en draaien en kronkelen van het lichaam. Het hoofdprincipe is het gebruik van de palm in de 8 richtingen. Pakua wordt niet enkel gebruikt voor zelfverdediging maar ook voor het behoud van een goede gezondheid. Het is heel nauw verwant met Chi-Kung. Pakua is een interne krijgskunst (gebaseerd op de Taoistische filosofie van Lao Tzu en ontwikkeld in China), dewelke zijn roots heeft in de I-Ching (Boek Der Veranderingen). Het is gebaseerd op het principe van Yin/Yang (Positief/Negatief, Man/Vrouw, In/Yo, ...). Pakua betekent letterlijk 8 diagrammen (trigrammen), terwijl Pakua Chang 8 diagrammen (trigrammen) palm betekent.

Chi-Kung komt van Chi (universele energie) en Kung (prestatie, meesterschap) en betekent het meesteren van zijn innerlijke adem/universele energie. Het wordt beoefend door ademhalingsoefeningen te doen om vitale energie te ontwikkelen voor vitaliteit, geheugen verwijding, spirituele cultivatie en een lang leven.

De basisoefening is het staan in een bepaalde positie (dikwijls zoals dieren doen) en ademen met een lege geest. Chi-Kung kent ook de massagevorm op verschillende delen van het lichaam alsook de gezeten vorm of lopend of slapend.

Het gradensysteem heeft 3 niveaus: eerst zijn er de Kyu niveaus (van 3e Kyu tot 1e Kyu). Dan zijn er de zwarte gordel niveaus: Shokei (kleine broer), Chukei (midden broer), Taikei (grote broer). Uiteindelijk zijn er de Meester niveaus: Kyoren-ho (assistent leraar), Kyoren (leraar/Meester) en Denjin (Grootmeester). Deze technieken worden onderwezen sinds 1991 op Tai-Kai en in de Honbu Dojo (Japan) en zijn ingedeeld in een systeem sinds 2003.

Als men wil trainen in het Chugoku Kenpo-systeem moet men lid zijn van Genbukan of KJJR.

WAPENS
武器

De basis beginselen van alle wapens, die beoefend worden in het Genbukan systeem, zijn Bojutsu (stokvechten) en Bikenjutsu (geheim zwaardvechten). Men moet eerst Taijutsu goed beheersen vooraleer men correct kan trainen met wapens.

Een Rokushaku Bo (volledige stok - ongeveer 180 cm/6 feet) en Hanbo (Sanshaku Bo of halve stok - ongeveer 90 cm/3 feet) worden gebruikt om Bojutsu te trainen. De training bestaat uit afgroeten, standen training, slaan, steken, blokken, rollen, opklemmen, etc. De technieken komen uit verschillende scholen waaronder Hontai Kukishin Ryu, Tenshin Hyoho Kukishin Ryu, Kukishinden Happo Bikenjutsu, Kukishin Ryu Shobukyoku, Shinden Kito Ryu, Shinden Tatara Ryu, Yagyu Shingan Ryu, etc. Verwante kunsten zijn Jojutsu (3/4 stok - ongeveer 126 cm/4.2 feet), Tanbojutsu (kleine stok van ongeveer 30 cm/1 foot), Kasa no Jutsu (paraplu/wandelstok), Hensojutsu (vermomming) en Tessenjutsu/Sensu Dori (ijzeren waaier). De diameter van al deze wapens is tussen 2.4 en 3 cm.

Het Genbukan Bojutsu gradensysteem bestaat uit Sho-Kyu, Chu-Kyu en Jo-Kyu, hierna worden Shoden, Chuden, Okuden, Menkyo en Kaiden toegekend.

Een Fukuro Shinai (recht gespleten bamboe zwaard met lederen omhulsel), een Bokken/Bokuto (houten zwaard), een Samurai zwaard en op hoger niveau een Ninja zwaard (Shinobi Gatana) worden gebruikt om Bikenjutsu te trainen. Bikenjutsu (Kenpo) bestaat uit afgroeten, standen training, trekken, houwen, steken, blokken, rollen, opklemmen, sparren, ademhaling controleren, geest controleren, vasthouden van het zwaard, etc. De technieken komen uit verschillende scholen waaronder Kukishinden Happo Biken-jutsu, Tenshin Hyoho Kukishinden, Togakure Ryu, Ono-Ha Itto Ryu, Mugen Shinto Ryu Iaijutsu, Shindo Munen Ryu, etc. Verwante kunsten zijn Tantojutsu (mes/dolk), Kodachijutsu (kort zwaard/Shoto/Wakizashi), Daitojutsu (groot zwaard), Nitojutsu (2 zwaarden - Musashi Ryu), Ninja To-Jutsu (ongeveer 55 cm lang) en Tachi-Jutsu (zeer groot zwaard, meestal gebruikt vanop het paard).

Het Genbukan Bikenjutsu gradensysteem gaat van 9e Kyu tot 1e Kyu, hierna worden Shoden, Chuden, Okuden, Menkyo en Kaiden toegekend.

Andere wapentraining zoals Yarijutsu (Sojutsu/speer), Shurikenjutsu (werpmessen), Naginatajutsu (hellebaard), Kyujutsu (boog), Kusarigamajutsu (sikkel/ketting), etc. zijn exclusief voor leerlingen van een hoger niveau. Het gradensysteem hierin bestaat uit Sho-Kyu, Chu-Kyu en Jo-Kyu, hierna worden Shoden, Chuden, Okuden, Menkyo en Kaiden toegekend.

Als men in het Bojutsu of Bikenjutsu-systeem wil trainen moet men lid zijn van Genbukan.