Shinden Fudo Ryu

In China leefde tijdens de Toh Periode een vrouw genaamd En-no-Kyojo (En was een oud Koninkrijk in Toh, Kyo was de hoofdstad van En, no betekent van), die gekend was als de krijgskunst experte van Koppo-jutsu, Daken-jutsu, Shorin-Ken en Hicho-jutsu.

Volgens de legende: Tijdens de Toh Periode, onder het bewind van Chusou Shinryu, in een gunstig nieuw jaar, verscheen Cho Shousou met een leger van honderden soldaten en viel het dorp op beestachtige wijze aan.

In het midden van dit geweld stond En-no-Kyojo recht en met Fudoshin (onbeweeglijk hart, onbeweeglijke spirit) en een lach versloeg ze op dappere wijze het leger met ongewapende technieken en kon ze op heldhaftige wijze de dorpelingen helpen.

En-no-Kyojo onderwees aan Ryu Enpi (Kokuido Kenji). Ryu Enpi was de expert van niet enkel Daken-jutsu maar ook van Ken-jutsu en So-jutsu. Het lijkt dat hij oude Japanse zwaardtechnieken had geleerd (Wa-Ken).

Tijdens de Eikyu Periode (1113-1118) kwamen deze krijgskunsten naar Japan en werden onderwezen aan Izumo Kajya Yoshiteru (Minamoto Hachiman Shichiro Tamenari).

Twee generaties later, tijdens de Kenkyu Periode (1190-1199), werden deze krijgskunsten doorgegeven aan Mizuhara Kurou Yoshinari, die hoofd van het Mutsu Mizuhara kasteel was. Volgens de legende was hij een zoon van Minamoto-no-Kuro-Yoshitsune. Yoshinari was de expert van Daken-Taijutsu, Ba-jutsu, So-jutsu en Kenpo (Iai). Zijn Iai was zo speciaal dat het vergeleken werd met een bliksemschicht.

Tijdens de Seicho Periode (1428-1429) gaf Shinmon Kokajya Yoshikane de Ryu-Ha de naam Kijin Fudo Ryu Daken-Taijutsu.

Tijdens de Tensho Periode (1573-1592) gaf Abe Muga van Edo (nu Tokyo) de Ryu-Ha de naam Shinden Fudo Ryu Daken-Taijutsu. Abe Muga leerde Ninjutsu van Koga Tarouhyoe Ozunu en Ohtsuka Daikuro Tadahide van Iga. Abe had de bijnaam "Tengu Taro".

Tijdens de Meiji Periode (1868-1912) opende Toda Shinryuken Masamitsu een Dojo van Shinden Fudo Ryu in Kobe en deed inspanningen om deze traditie bekend te maken. Toda Shinryuken was de grootvader langs moeders zijde van Takamatsu Toshitsugu. Takamatsu Toshitsugu kreeg les vanaf negen jaar van Toda Shinryuken en ontving Grootmeesterschap.

Het Shinden Fudo Ryu Daken-Taijutsu systeem is opgedeeld in Ten-no-Kata (Ikken Hasso), Chi-no-Kata (Biken Issyun) en Shizen-Shigoku-no-Kata, en heeft 38 patronen Omote-Gata en 56 patronen Ura-Gata. Verder zijn er 8 Gokui van Toda Shinryuken en veel extra Kuden.