Kukishin Ryu

Amatsu Tatara Kukishin Ryu

Verschillende Ryu-Ha zijn verbonden met "Kuki", afkomstig van de Nakatomi (Fujiwara) Clan die later de Kuki Clan werd. Een bekend persoon uit deze clan was Fujiwara no Kamatari en in de 37e generatie was er Kuki Takamasa. In 645, tijdens een opstand, was Kamatari de doorslaggevende kracht die de opstand stopte. De 38e Keizer Tenchi kreeg de geheime "Amatsu Tatara Hibun" schriftrol, als verdienste en om hem op te leren in zijn nieuwe functie als Eerste Minister. Deze schriftrol bevatte informatie over hoe men een effectief bestuur moet leiden en een vredevolle natie moet behouden.

In 600 BC leed een prins van Karudeia met 3 begeleiders schipbreuk in Japan. Deze Arische Prins Mimaoh was een gereputeerde geleerde in zeevaart, astronomie, en filosofie. Op Mount Miwa in Nara was hij samen met de Goddelijke Keizerin Amaterasu en kreeg een benoeming als hoge regeringsambtenaar, met taken als centralisatie en effectief management van de regering. Toen hij minister werd kreeg hij van de Goddelijke Keizerin een speciaal halssnoer bestaande uit 72 kralen, dat niet enkel een ambtsymbool was maar ook een gereedschap om de toekomst mee te voorspellen. In Nara kwam de Raad van de Hoogste Groep Goden bijeen en riep Amaterasu als Keizerin (Koningin) van de Goden en mannen uit, en gaf haar dit halssnoer. De zeer getalenteerde begeleider van de Prins genaamd Hiboko no Mikoto kreeg 10 juwelen (symbolen van de Goden) voor zijn inspanningen in dienst van hen.

In 550 vielen Maleisische Boeddhisten het Yamato gebied in en vochten er tegen de Keizerlijke Troepen. Het basiskamp lag aan Mount Miwa en nadat de Maleisiers verslagen waren werden de overgavebepalingen contractueel vastgelegd. De Maleisiers kregen genade en toestemming om zich te vestigen in het Iki gebied. Hierna kwam de Raad van de Goden opnieuw samen om een strategie af te spreken voor een toekomstige bescherming van de natie.

Er werd afgesproken om een boek te schrijven over de echte geschiedenis van Japan, grote incidenten hierover, defensieve en offensieve tactieken, krijgskunst- en wapensystemen, vormen van waarzeggerij, manieren en systemen om te regeren, inclusief Tenmon en Chimon.

Deze waardevolle schriftrol was pas in 10 voor Christus volledig afgewerkt. Hij werd gekend als de "Amatsu Tatara Hibun no Maki". Het was in Tenwa Jaar 9 - 3e maand in het capitool dat Kamatari de schriftrol herschreef van Godenschrift naar Kanji vorm. Deze enkele schriftrol werd later opgedeeld in 5 volumes, daarna nog eens in 36 sub-teksten met 9 ondertitels. Nu zijn de hoofd-schriftrollen gekend als: Hibun Shiron, Shinpi Kansei no Maki, Kanseiron no Maki, Shinrihen no Maki, Kanagihen no Maki, Hokyo Hiden no Maki, Tenmon Chimon no Maki, Chikujo no Maki, Jinei no Maki, Gunryaku no Maki, Juho Kajutsu no Maki, Kishajutsu no Maki, Kenpo Hishohen no Maki, Sojutsu Hibun no Maki, Naginata Hishohen no Maki, Bojutsu Hishohen no Maki, Jutaijutsu Kappohen no Maki en Bekkan.

In Taisho jaar 10 (1920) kreeg Takamatsu Sensei toestemming om de onschatbare Kuki Clan schriftrollen over te schrijven. Hij was in staat om bijna alles wat ze hadden over te schrijven. Maar in Showa jaar 20 (1945) werden de Kuki Clan schriftrollen vernietigd tijdens de bombardementen van Wereldoorlog II. Vier jaar later, op 3 April, gaf Takamatsu Sensei de door hem mooi geschreven en ingebonden schriftrollen aan de Kuki Clan, die hij overgeschreven had van zijn eigen geschriften.

In 1336 werd Keizer Godaigo geholpen door de Takamasa Clan en hij gaf hen als beloning de hoge naam "Kuki". Vooral Kuki Takamasa was een bekend Bojutsu specialist, zodat de clan bekend werd voor haar Bojutsu.

De Kukishin Ryu takken zijn: Kuki Shinden Hyoho, Hontai Kishin Chosui Ryu, Nakatomi Hyoho, Kuki Shinden Happo Bikenjutsu, Tenshin Hyoho Kuki Shin Ryu, Tatara Shinden Ryu, etc. Deze werden allen gered door de grote inspanningen van Takamatsu Sensei, en niemand kan beweren dat dit niet zo is. Takamatsu Sensei was het top genie van de krijgskunsten uit die tijd!

© Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei (Bu-Fu Magazine)

Kukishinden Happo Biken-Jutsu Taijutsu

Deze school was oorspronkelijk gekend als "Kukishin-Ryu Happo Biken-no-Jutsu", of soms als "Kukishinden Happo-no-Hijutsu".

In de Eiji Periode (1141), was Izumo Kaja Yoshiteru een bekend expert van Koppo Daken-jutsu, gesprongen houwende Biken, Chinese Yawara en Bisento Jutsu etc. Yoshiteru was natuurlijk eveneens een expert van zijn eigen Kukishin Ryu school. Doch, niet tevreden met zijn niveau van bekwaamheid, verplichtte hij zichzelf om nog intenser te trainen, gedurende drie jaar die hij doorbracht in een berggrot genaamd "Inome Dokutsu" (Dokutsu betekent grot). Tijdens deze periode onderging hij speciale spirituele training, uitmondend in een 9-dagen durende climax waarin hij verlicht was door de Spirit met technieken van de God der Krijgskunsten. Deze speciale technieken lieten hem toe om demonen weg te jagen. Hij gaf deze speciale spirituele technieken de naam "Shinriki Nenkatsu Jutsu" en hernoemde zijn school in "Kukishinden Happo no Hijutsu".

De 10e generatie Grootmeester Arima Kawachi-no-suke Masayoshi hernoemde de school in "Kukishin-Ryu Happo Biken-no-jutsu".

Deze Ryuha (school) heeft negen delen Daken-Taijutsu, Bo-jutsu, So-jutsu (Yari), Naginata-jutsu, Bisento-jutsu, Jo-jutsu, Jutte-jutsu, Kisha-jutsu, Biken-jutsu, inclusief Ka-jutsu (vuur technieken), Senban-Nage-jutsu (Shuriken), Gunryaku etc. Happo refereert naar de 8 krijgskunsten (Taijutsu, Bojutsu, Sojutsu etc.).

De 14e generatie Soke Kazama Shinkuro Hidechika noemde de Ryuha "Kukishinden Happo Biken-jutsu". Zijn zwaardtechnieken waren fantastisch, zelfs miraculeus, hetgeen hem aanleiding gaf om te refereren naar zijn Ken-jutsu als Biken-jutsu (Bi ook gelezen als Hi, betekenend geheim). Zijn Biken-jutsu werd nooit verslagen.

De 27e generatie Soke Takamatsu Toshitsugu zei: "Daken-Taijutsu betekent Daken-jutsu samen met Taijutsu. De bron en meest belangrijk deel van Budo is Taijutsu. Zonder een goede combinatie van Tai (lichaam), Waza (technieken) en Seishin (spirit/geest/ziel), zal men niet vaardig zijn als men het zwaard, de speer of Yari etc. gebruikt. Het allerbelangrijkste is om een harmonieuze balans te hebben van Tai, Waza en Seishin."

Hontai Kukishin Ryu Bojutsu

Kukishin Ryu Bojutsu bestaat uit 3 delen waaronder Hanbojutsu (inclusief Sensudori/Tessenjutsu), Jojutsu en Bojutsu (Rokushaku-Bojutsu). Hanbojutsu wordt ook Sanjaku-Bojutsu genoemd. De lengte is "Sanjaku" (90.09 cm). De diameter is "Hachibu" tot "Issun" (2.4 cm tot 3.3 cm). Het bestaat uit eik, omdat rode eik aanzien werd als de boom van de Shogun. De lengte hiervan is dezelfde als van een zwaard van top tot uiteinde. Daarom hebben Kenjutsu en Hanbojutsu een diepe relatie.

In 38 AD vocht Keizer Takeru, van het Izumo gebied, met de agressor Hirine. Takeru sloeg op het hoofd van Hirine met een zwaardstok. Deze zwaardstok was Sanjaku Gosun (108 cm) en vastgemaakt aan één zijde aan een kleine steen (16.5 cm groot). Deze verhalen komen van de Amatsu Tatara schriftrol met speciaal schrift. Hanbojutsu technieken ontwikkelden zich tijdens de oorlogsperioden en er zijn twee verbonden verhalen:

In januari van Engen 3 (1338), vielen de troepen van Ashikaga Takauji de troepen van Keizer Godaigo aan te Kyoto. De topvechter langs Keizer's zijde, de Kukishin Ryu specialist Ohkuni Taro Takehide, vocht tegen de topvechter van de Ahikaga zijde, Yashiro Ujisato. Ohkuni vocht met een Rokushaku Yari (speer) en Yashiro vocht met een Sanjaku-Hassun Tachi (lang zwaard). Ohkuni's Yari werd gesplitst door Yashiro's Tachi. Plotseling sprong Ohkuni naar voor en sloeg Yashiro neer met de overblijvende Sanjaku Bo. Daarna trok Ohkuni zijn kort zwaard en sneed de nek van Yashiro over.

In Tensho 3 (1575) op 4 mei, voerden de samengevoegde troepen van Oda en Tokugawa oorlog tegen Takeda Katsuyori in Nagashino. De topvechter van de Takeda zijde en tevens Kurama Ryu expert Suzuki Tangonokami Katsuhisa vocht met Sanjaku-Gosun's Tachi te paard.

De topvechter van de Oda zijde en tevens Kukishin Ryu expert Inaba Kaja Yoshitame (een ander verhaal zegt Kuriyama Ukon) vocht te paard met een Rokushaku-Bo uit rode eik die 8 hoeken had. Inaba's Rokushaku-Bo werd in het midden doorklieft door Suzuki's Tachi. Suzuki probeerde om vanuit Daijodan verticaal aan te vallen, maar Inaba sloeg met het overgebleven stuk Sanjaku-Bo tegen de handen van Suzuki. Deze liet zijn Tachi vallen en kreeg een Yari van een van zijn vazallen. Suzuki probeerde te steken maar Inaba draaide zijn lichaam en sloeg op Suzuki's hoofd met de Sanjaku-Bo. Suzuki bezweek van zijn paard terwijl er bloed uit zijn mond kwam en stierf.

In oude tijden werd de ronde steen met Gobu lengte aan beide zijden van de Hassaku-Bo vastgemaakt. Later werden beide stenen afgenomen en zo werd Rokushaku-Bojutsu ontwikkeld. In Engen 1 (1336) tijdens de nacht van 21 december hielp Yakushimaru Krando Takamasa Keizer Godaigo, die gevangen werd genomen door Ashikaga Takauji. De Yakushimaru groep was omsingeld door de Ashikaga troepen, bestaande uit 10.000 man, in Kuragari Toge. Hij vocht met de topvechter langs Ashikaga zijde, Satake Kaja Goromaru. Zijn grote Naginata werd gesplitst door Satake's grote Tachi. Plots sprong hij naar voor en sloeg op het hoofd van Satake met de rest van de Rokushaku-Bo. Satake stierf en Yakushimaru ontsnapte met zijn groep gebruik makend van een speciale Kuji-Kiri. Voor deze inspanning kreeg Yakushimaru de familienaam "Kuki" van Keizer Godaigo. Hontai Kukishin Ryu Bojutsu was een traditie van Ohkuni Onihei via de Yakushimaru en Ohkuni families.

Jojutsu werd ontwikkeld van 1336 tot 1338 uit Hanbojutsu, Rokushaku-Bojutsu, Kenpo en via Ohkuni Yukihisa, aldus geschreven in de Amatsu Tatara Kangi schriftrollen. Deze kunst werd onderwezen door een Gyoja bergpriester uit het Kumano gebied.

Vandaag werden bijna alle Kukishin Ryu lijn Bojutsu technieken onderwezen en ontwikkeld door Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei.

Tenshin Hyoho Kukishin Ryu Bo-Jutsu

In het 1e jaar van de Engen Periode (1336), op 28 augustus, hielp Yakushimaru Kurando Takamasa, die de 37e generatie was van een gekende bloedlijn beginnende van Fujiwara Kamatari, Keizer Godaigo te ontsnappen van paleis Kazan.

De Keizer werd in de val gelokt in Kazan door Shogun Ashikaga Takauji. Om binnen te raken had Takamasa zich verkleed als vrouw, en droeg hij een traditioneel vrouwen-wapen, de Naginata, zodat de wachters hem lieten passeren.

Hij werd echter ontmaskerd toen hij ontsnapte met de Keizer en hij moest vechten tegen Satake Goromaru Takenobu, een vazal van Ashikaga Takauji. Goromaru hakte het mes af van Takamasa's Naginata, maar Takamasa gebruikte de metalen banden aan het uiteinde van de overblijvende Rokushaku Bo om een dodelijke slag naar Goromaru's hoofd te geven. Daarna bevocht hij de rest van de wachters van Takauji, nog steeds enkel met de Rokushaku Bo en won uiteindelijk.

In december van het tweede jaar van de Engen Periode (1337), kreeg Takamasa de familienaam Kuki (Kukami) van Keizer Godaigo, voor zijn loyaliteit en succesvolle reddingsactie. Daarna hechtte Takamasa meer belang aan Rokushaku Bojutsu in zijn krijgskunst Tenshin Hyoho Kukishin Ryu.

Op 4 mei van het 3e jaar van de Tensho Periode (1534) vocht het leger van Daimyo Takeda Katsuyori tegen de verenigde strijdkrachten van Daimyo Oda Nobunaga en Daimyo Tokugawa Ieyasu, in Narashino, Aichi prefectuur.

Tijdens dit gevecht vocht Takeda's vazal, Suzuki Tango Katsuhisa, tegen Kuriyama Ukon Nagafusa.

Kuriyama viel Suzuki aan met zijn Yari, maar Suzuki blokte met zijn Tachi en hakte de Yari in twee stukken. Met de overblijvende Sanjaku Bo (Hanbo) sloeg Kuriyama en doodde zo Suzuki.

Na dit gevecht verhoogde Kuriyama het belang van Sanjaku Bojutsu training in Tenshin Hyoho Kukishin Ryu, dewelke voorheen enkel Rokushaku Bo bevatte.

Takamatsu Toshitsugu gaf deze Ryu-Ha (Menkyo Kaiden) aan een van zijn hoogste leerlingen, Kimura Masaji. Kimura Masaji gaf Menkyo Kaiden Grootmeesterschap en Souden-no-Maki (laatste les schriftrol) aan Tanemura Shoto, op 10 november 1991.

Tenshin Hyoho Kukishin Ryu Ju-Jutsu

De 37e afstammeling van Fujiwara Kamatari, Yakushimaru Kurando Takamasa, kreeg de naam Kukami (dewelke ook kan uitgesproken worden als Kuki) als geschenk van Keizer Godaigo. De familiale traditie van Kamatari Budo Heiho (krijgskunsten of krijgs-strategieën van de Kamatari) werd van toen af aan gekend en doorgegeven als Kukishinden Tenshin Hyoho (ook Tenshin Hyoho Kukishin Ryu genaamd of Tenshin Hyoho Kukishinden Ryu Bujutsu).

Tenshin Hyoho Kukishinden Bujutsu komt van de Amatsu Tatara lijn van scholen en is een compleet Budo systeem dat betrekking heeft op een groot gebied van vaardigheden; Ken-jutsu, Bo-jutsu, Naginata-jutsu, So-jutsu, Kisya-jutsu, Chiku-Jo (bouwen van kastelen), Gun-Ryaku (militaire strategie), Ten-Mon/Chi-Mon etc.

De Amatsu Tatara Hibumi (geheime schriften van de Amatsu Tatara) bevatten in totaal 36 schriftrollen en daarboven nog eens 9 extra schriftrollen. Deze bevatten de Kuki Souden no Maki (Kuki Hisou no Maki), Shiten no Maki (Tenshin Hyoho Shinken Kakki-Ron/Tenshin Hyoho Shumon Souhi-Ron, Tenshin Hyoho Ten-Mon Chi-Mon Hen, Tenshin Hyoho Jochiku-Jinei Senryaku Hen) en Kukishin Ryu Kaiden no Maki (Ryu-No-Maki/Tora-No-Maki /Shin-No-Maki).

Tijdens de Meiji, Taisho en Showa perioden begon Takamatsu Toshitsugu de onvolledige delen van Kukishinden Bujutsu, die verdwenen waren, in te vullen. Hij deed een fantastische job door deze krijgskunsten terug tot leven te brengen. De reden waarom we vandaag nog steeds Kukishinden Bujutsu kennen is dankzij de verwezenlijkingen van Takamatsu Sensei.

Kukishin Ryu Jujutsu bestaat uit en gebruikt de beste punten van Taijutsu en Daken. Deze school en systemen/essentie is opgeschreven in de 34 schriftrollen van "Amatsu Tatara Kuki Ju-taijutsu Kappo Hen no Maki". In de tijd dat Ishitani Matsutaro leefde werd het ook "Mushin Muso Ryu" genoemd; maar Takamatsu Sensei maakte het compleet door zijn uiterste inspanningen om Kukishin Ryu Jujutsu te vormen. Dit werd door Takamatsu Sensei aan zijn hoogste leerling Kimura Masaji geleerd, die op zijn beurt Tanemura Shoto onderwees en de volledige lessen van deze school gaf.