Koto Ryu Koppojutsu

Ri-Houtei van "To" (China) was een geprezen vrouwelijke experte in Kosshi-jutsu, Hicho-jutsu en Senban-Nage-jutsu.

Ri-Houtei onderwees Cho-Gyokko, ook een vrouw, alle krijgskunsten. Cho was de pionier van Gyokko Ryu Kosshi-jutsu. Cho-Gyokko onderwees Cho-Buren al deze krijgskunsten. Cho-Buren leerde zijn zoon Cho-Busho (Ikai) al deze krijgskunsten. Hierna werd Cho-Buren genaturaliseerd in het oude "Inn" koninkrijk binnen "To" (China).

In september 663 vocht ene Son-Jinshi-Rigi, de generaal van Koning Kyokurin ("Inn" Koninkrijk) een strijd met "Kudara" (een deel van het oude Korea) uit. De Koning Jorei van Kudara werd verslagen en moest gedwongen vluchten naar "Korai" (een deel van het oude Korea).

Militair Generaal (Shogun) Cho-Busho van "Kudara" ontliep gevangenschap en vluchtte naar Japan (Iga streek) met zijn volgelingen. Hij was de expert in Kosshi-jutsu, Hicho-jutsu, Senban-Nage-jutsu, Naginata-jutsu, Toda-jutsu en Kankoku Juhakkei. Hij verspreidde deze krijgskunsten in Japan. De bekende Samurai Sakanoue Tamuramaro was een directe afstammeling van Cho-Busho.

In 1156 werd Minamoto Shikibunojo Tomoyuki, een generaal van Minamoto Tameyoshi Shogun, verslagen in een strijd en hij trok zich terug op de berg Iwao in Iga. Generaal Tomoyuki veranderde zijn naam in Hougen Sennin en hij noemde de school Koto Ryu Koppo-jutsu, naar het legendarisch verhaal van Cho Gyokko die een tijger neersloeg.

Koto Ryu Koppo-jutsu werd aan de Iga Ninja onderwezen als de geheime krijgskunsten van Momochi Sandayu tijdens de Tensho Periode (1573-1591).