Iga Hakuun Ryu Ninpo

Iga Hakuun Ryu Ninpo ontstond tijdens de Jinpyo Heiji Periode (1151-1160) door Hakuun Doshi die Kimon Heibei en Tozawa Hakuunsai onderwees (Tozawa Kaneuji was een vazal van Minamoto Tameto). Heibei en Hakuunsai werden onderwezen door Hachiryu Nyudo die expert in Kosshijutsu was. Hachiryu Nyudo werd onderwezen door Garyu Doshi. Garyu Doshi kreeg het systeem via Gamon Doshi, die onderwezen werd door de verbannen Ikai Shogun uit China, die in de Iga bergen leefde. Tozawa Hakuunsai was een van de pioniers van Hakuun Ryu Ninpo, met de hoofd-focus op Genjutsu (illusie technieken). Het is speciaal gekend voor de Demon Waza bekend als: Inki, Doki, Fuki, en Kaki. Deze Ninjutsu is gelijk aan "mystieke wegen". Hakuun Ryu Ninpo is de ouder van Togakure Ryu Ninpo. Technieken uit Gyokko Ryu, Koto Ryu, Gikan Ryu, Kumogakure Ryu, Kasumi Ryu steunen voor een groot stuk op Hakuun Ryu Ninpo. Het was op bevel van Hakuunsai en Hakuun Doshi dat het gebruik van de naam van de Ryu werd stopgezet.

Heisei jaar 1 (1989) 19 juni, 11:50 's morgens, vliegend door de Amerikaanse lucht van Milwaukee naar Los Angeles, werd ik bevolen door een stem van God om de naam Hakuun Ryu Ninpo in ere te herstellen. De Hemelse gids onderwees me in het hoge niveau van miraculeuze punten van de Ryu. Dus moest ik opstaan als de 37e generatie Grootmeester van Hakuun Ryu Ninpo.

Tijdens de Ohbo periode (1161-1163) onderwees Hakuun Doshi de technieken aan Kain Doshi, die ze doorgaf aan Togakure Daisuke. Daisuke onderwees Shima Kosanta Minamoto No Kanesada, die later de naam van zijn leraar gebruikte en zo de 2e generatie hoofd Togakure Daisuke werd. Kanesada (16 jaar oud) was een vazal van Shogun Yoshinaka tijdens een oorlog in juli 1161. Moedig vechtend werd hij ernstig gewond en viel buiten bewustzijn. Toen hij bijkwam trok hij naar de Iga bergen waar hij gered werd en Ninjutsu onderwezen kreeg van Kain Doshi en de 1e Togakure Daisuke.

De tweede generatie Togakure Daisuke (Kanesada) werd bekend als Togakure Ryu Ninja. Het was na de strijd tussen de Keizer van het Noorden en het Zuiden dat vele verslagen soldaten onderdak zochten in diezelfde bergen en hun inbreng in Iga en Koga revolutioneerde Ninjutsu.

Uit de legendes van Ninjutsu en Ninpo: Het was in 986 dat de briljante Chinese Generaal Ikai een oorlog verloor en er voor koos om zichzelf te verbannen naar Japan. Hij leefde in een grot in de Iga bergen. Hij was een authoriteit op het vlak van Hichojutsu en Ongyojutsu. Het was een bewezen feit dat hij door gebruik van een speciale Kiai 6 meter hoog kon springen.

Het is mijn eerlijke opinie dat Ninjutsu diepe banden heeft met de Amatsu Tatara lijn. Dit is een waar feit, ik ken bijvoorbeeld 4 soorten oude schriftrollen, bijgehouden door de clans van Ohtomo, Mononobe, Abe, en Nakatomi. Deze schriftrollen zijn getiteld: Ohtomo Amatsu Tatara Kishin no Hibun, Mononobe Amatsu Tatara Hisshin Mokuroku, Abe (Ohhikonaga) Amatsu Tatara Rinpo Hiden No Maki en Kuki Amatsu Tatara Nakatomi Hibun. Gamon Doshi gebruikte altijd de uitdrukking: "Voor de krijgskunstenaar is een hart vol spirituele harmonie het meest belangrijk ! Ik weiger om iemand te onderwijzen die geen harmonie en vrede in zijn ziel heeft." De eerste zin in de Togakure schriftrol is: "Dood geen mensen, ontsnap echter of verdwijn en leer 'Bloemen hart en bamboe spirit', 'God's Hart en God's Ogen', 'Eenheid van geest, spirit, lichaam' en de Ninpo deugden". Hakuunsai zei: "Banpen Fugyo" (Wees onbewogen, wat er ook gebeurd). In Hakuun Ryu Ninpo is de hoofd-focus van de training gericht op controle van geest en spirit. Hiervoor wordt een speciale Kuji Kiri gebruikt. Zoals de vloeiende rivier is het hart van Hakuun Ryu, Kumogakure Ryu's punt is "Als een schaduw achter de maan, verdwijnend achter de wolken". Gyokko Ryu's punt is Tenmon Chimon en Shin Shin Shingan.

© Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei (Bu-Fu Magazine)