Hontai Yoshin Takagi Ryu Ju-Jutsu

Er was een bergpriester van de Funakata berg in de Miyagi Area in 1569. Zijn naam was Unryu. Hij was van de Abe familielijn en was een expert in Taijutsu, Bojutsu en Shuriken van de Amatsu Tatara Rinpo Hiden.

De Amatsu Tatara geheime schriftrollen zijn de hoogste traditionele schriftrollen om te leren hoe de krijgskunstpoort te controleren alsook de spirituele poort. Deze schriftrollen waren in het bezit van de Nakatomi familie, Ohtomo familie, Mononobe familie en Abe familie. De Abe familie noemde de schriftrollen "Amatsu Tatara Rinpo Hiden" en onderwees de volgende generaties.

De bekende krijgskunstenaar Ito Ki-i No Kami Suketada werd onderwezen door Unryu. Suketada maakte een nieuwe Ryu-Ha, Kenko Ryu. Hij was heel bekend als Sojutsu-expert (speer technieken). In 1645 werd Takagi Oriemon Shigenobu vanaf zijn 16e onderwezen door Ito Suketada. Oriemon was een Samurai van Katakura Kojuro in Fukushima Area. Hij had een Menkyo Kaiden (de hoogste graad en volgende generatie) van Ito toen hij 20 jaar oud was. Oriemon maakte een nieuwe Ryu-Ha: "Takagi Yoshin Ryu Taijutsu". Oriemon werd geboren op 2 april 1625 en stierf op 7 oktober 1711, doch dit is niet helemaal zeker.

In 1671 had Takagi Umanosuke Shigesada geleerd sinds zijn 16e onder Oriemon en kreeg hij Menkyo Kaiden. Hij onderwees dit aan zijn leerlingen als "Takagi Yoshin Ryu Daken-Taijutsu, Bojutsu, Sojutsu, Naginatajutsu en Senban Nage". In 1695 werd Umanosuke erkend als zeer hoog krijgskunstenaar door het bestuur van de Keizer. Hij stierf op 26 april 1746.

Gennoshin Hideshige was een zoon van Umanosuke. Gennoshin was heel vaardig en sterk in Daken-Taijutsu en hij veranderde de naam in "Takagi Yoshin Ryu Jujutsu". Hij onderwees in Hyogo Prefectuur en stierf op 2 oktober 1702.

Ohkuni Onihei Shigenobu was een expert in Kukishin Ryu. Hij verbleef in Gennoshin's Dojo als speciale gast en onderwees Kukishin Ryu aan Gennoshin's leerlingen. Gennoshin was zo zwaar ziek dat hij aan Onihei vroeg om de volgende generatie van Takagi Yoshin Ryu te willen zijn en stierf. Een andere versie zegt: Onihei en Gennoshin besloten te kiezen welke de beste Ryu-Ha voor Jujutsu en Bojutsu was. Als resultaat bleek dat Onihei's Bojutsu (Kukishin Ryu) beter was en Gennoshin's Jujutsu (Takagi Yoshin Ryu) beter was dan de andere. Zodoende werd Jujutsu genaamd Takagi Yoshin Ryu en Bojutsu werd genaamd Kukishin Ryu inclusief Naginatajutsu en Sojutsu. Hoedanook, Ohkuni Onihei was de 4e generatie Grootmeester van beide Ryu-Ha en hij noemde de Ryu-Ha "Hontai Takagi Yoshin Ryu" en "Hontai Kukishin Ryu".

In oktober 1841 opende de 13e generatie Grootmeester Yagi Ikugoro Hisayoshi, een Samurai op rust van Akoh Castle (Hyogo Prefectuur), een Dojo van Takagi Yoshin Ryu in Akashi in Hyogo. Hij gaf Menkyo Kaiden aan 3 meesters: Fujita, Ishibashi en Ishitani Takeo Masatsugu. Fujita's volgende generatie was Mizuta Yoshitaro Tadafusa. Ishibashi had geen leerlingen. Ishitani's volgende generatie was zijn zoon Ishitani Matsutaro Takakage. Matsutaro werd onderwezen en kreeg Menkyo Kaiden in Kukishin Ryu en Shinden Tatara Ryu van Akiyama Yotaro.

Van ongeveer 1903 tot 1911 werd Takamatsu Toshitsugu Yokuoh onderwezen en kreeg hij de volgende generatie van zowel Ishitani Matsutaro als van Mizuta Yoshitaro.

In juni 1952 werd Sato Kinbei Kiyoaki onderwezen door Takamatsu en daarna de 17e generatie van de Ishitani lijn in Takagi Yoshin Ryu en Kukishin Ryu.

In november 1989 werd Tanemura Tsunehisa Minamoto no Shoto onderwezen en daarna de 18e generatie Grootmeester (Soke) van beide Ryu-Ha via Sato.

Opmerking: Hontai Yoshin Ryu (Fumon Yoshin Ryu) gebruikt dezelfde genealogie maar heeft volledig andere technieken verschillend van Hontai Takagi Yoshin Ryu.