Gyokko Ryu Kosshijutsu

Gyokko Ryu Kosshijutsu komt uit de bekende Taijutsu traditie. De originele naam is Gyokko Ryu Ninpo. De bron hiervan komt van Hakuun Ryu Ninpo. In het oude Japan was Gyokko Ryu de oudste school gekend als Kosshijutsu en het is de basis van Ninpo Taijutsu. Daarvoor was het gekend als Shitojutsu (vingertop technieken), later als Kosshijutsu (vingergewricht technieken). Koto Ryu Koppojutsu komt van de Gyokko Ryu Kosshijutsu lijn. Geassocieerde Ryu zijn Gyokushin Ryu Koppojutsu en Gikan Ryu Koppojutsu, sterk verbonden met de Koga Ryu en de Iga Ryu stijlen.

Alles wat bekend is over Gyokko Ryu Kosshijutsu komt van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei's Kuden. De lijn gaat terug tot de Chinese verbannen Generaal Ikai en daarvoor tot de grondlegger, de Chinese vrouwelijke krijgskunstenaar Cho Gyokko. Ikai onderwees Gamon Doshi, wiens leerling Garyu Doshi was, die op zijn beurt Hachiryu Nyudo onderwees, de leraar van Tozowa Hakuunsai. Later kwam de Ryu onder Grootmeesterschap van Momochi Sandayu die de jurisdictie doorgaf aan de Toda clan. In het Meiji tijdperk gaf Grootmeester Toda Shinryuken Sensei alles door aan Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei.

Hachiryu Nyudo vond een geheim wapen uit dat zwaardaanvallen kon afslaan. Het werd Kyoketsushoge genaamd. Een ijzeren ring werd verbonden door een koord van een bepaalde lengte aan het handvat van het wapen. Kyoketsushoge betekent "lopen door de berg" of "een hoge sprong". Geleidelijk aan werd de koord vervangen door een ketting. Een andere verandering was het gebruik van een gewicht in plaats van een ijzeren ring. Later werden verschillende groottes van Kama gebruikt zodat we nu dus over het wapen kunnen spreken als Kusarigama (zoals het later bekend raakte).

Daarna nam en ontwikkelde de 5e Togakure Daisuke van Togakure Ninpo het idee van de ketting met gewicht nog verder.

In plaats van een uiteinde, maakte hij 2 gewichten aan beide uiteinden vast en ontwikkelde technieken zodat hij vrij kon bewegen. Hiermee kon men snel verdwijnen, dit is een Kuden. Vanaf een bepaalde Menkyo graad in Gyokko Ryu Ninpo, moesten er 2 ballen van bepaalde grootte verborgen worden in het hand, en gebruikt worden als afleiding tijdens ontsnappingen. Een hoge filosofische strategie was om in de aanwezigheid van een vijand in harmonie te zijn met hem, nooit uitdagend maar verwelkomend met een lach, nooit een woeste blik vertonend. Als een gevecht onvermijdelijk is, laat hem dan niet dichter komen, of als hij vastberaden te kort komt, gebruik dan de extreme Waza om hem neer te brengen.

In Gyokko Ryu training zit het gebruik van "Tenryaku Uchu Gassho" (Hemels en Universeel gebed). De Hemel betekent verandering, hetgeen natuurlijk is. De Draak schudt de hand van de Tijger. In echte gevechten worden de strategieën van Hemel (Ten), Aarde (Chi) en Mens (Jin) gebruikt. Er bestaat ook een Gassho Kuji-Kiri met aspecten van Kongo (Goud Metaal), Suirin (Water Ring) en Kafu Gassho (Vuur en Wind). Dit zijn de Sanpo Gassho of de 3 schatten. Voor Koto Ryu Koppojutsu geldt hetzelfde. Technisch gezien is er Sandan Kamae (3 stap standen), de Kosshi-Ken (hoe te slagen of te raken Kamae en hoe de stijl te gebruiken) hebben een totaal van 9 manieren. Kosshi Taihenjutsu heeft Ryuhen (Draak veranderingen), Kohen (Tijger veranderingen) en Hyohen (Poema veranderingen). Als basis in Taijutsu is er Ichimonji, Hicho en Jumonji. De Kata is Koppo Sanryaku Hiden met schriftrollen genaamd Joryaku (hoogste niveau), Churyaku (midden niveau) en Geryaku (laagste niveau).

Andere items zijn Kuraidori (een situatie inschatten), Shinshin Shingan (God's hart, God's ogen), Tenmon/Chimon (Hemel/Aarde technieken) waar er Kuden en Hiden van bestaan. Een genaamd "Kuden Hissho Ho" die "Wint altijd" betekent uit Kyohen no Jutsu. Het jaar voor Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei stierf, leerde hij aan Grootmeester Tanemura Shoto Sensei die Kuden.

Gyokko Ryu heeft principiele Dojo regels:

• Het karakter "Nin" betekent de natie verdedigen, zelfs met je leven.
• Vergeet jezelf, wees geduldig, heb geen schrik om te sterven.
• Toon of zeg niets als je in gevaar bent.
• Wanneer een sterke vijand komt, behoud de ontembare spirit.
• Dien en bescherm de Meester, zoals je doet voor je ouders.
• Ondeugd vermindert de bekwaamheid.
• Dronken zijn bezoedelt het oordeel.
• Breek de kracht van de vijand maar spaar zijn leven.
• Leer niet aan andere leraars zonder de toestemming van de Meester.

© Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei (Bu-Fu Magazine)