GROOTMEESTERS

TAKAMATSU SENSEI

Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei's echte voornaam was Hisatsugu maar hij veranderde dit later in Toshitsugu door dezelfde Kanji te gebruiken maar de uitspraak te veranderen. Hij werd geboren op 10 maart 1889 in Akashi en stierf op 2 april 1972. Hij was eveneens gekend onder verschillende andere krijgskunstnamen en bijnamen als: Jutaro, Chosui (Zuiver Water), Uoh (Gevleugelde Heer), Nakimiso (Huil-baby), Kotengu (Kleine Tengu), Moko no Tora (Mongoolse Tijger), Kikaku (Duivel Horens), Yokuoh (Oude In De Lucht Lopende Man), Kotaro (Jonge Tijger), Shojuken, Garakutabujin (Krijgskunstenaar Die Van Tekenen Houdt), Kozan en Kyosha. Zijn postume naam is Junshokakuju Zenjomon. Zijn huis (een motel/thee-herberg) stond net voor de Kashihara Schrijn, in Kashihara City (Nara Prefectuur). Hij had een kat (Jiro) en hield heel veel van schilderen.

Hij was getrouwd met Mrs. Uno Tane die geboren werd op 28 juni 1897 en die stierf op 4 februari 1991. Zij adopteerden een meisje genaamd Yoshiko. Zijn vader (Takamatsu Gishin Yasaburo) had een lucifer-fabriek en kreeg de Dai-Ajari (Meester) titel in Shingon Boeddhisme van de bergpriester Kumano Shugendo. Zijn Dojo was genaamd "Sakushin" (Cultiverende Spirit).

Via zijn grootvader (langs moeders zijde), Toda Shinryuken Masamitsu Sensei, werd hij Grootmeester in Shinden Fudo Ryu Ju-Taijutsu (op 13 jaar), Koto Ryu Koppo-Jutsu, Gyokko Ryu Kosshi-Jutsu, Togakure Ryu Ninpo, Gyokushin Ryu Ninpo en Kumogakure Ryu Ninpo. Via Mizuta Yoshitaro Tadafusa Sensei werd hij Grootmeester in Hontai Takagi Yoshin Ryu Ju-Jutsu (op 17 jaar) en via Ishitani Matsutaro Takakage Sensei werd hij Grootmeester in Kukishin Ryu, Gikan Ryu, Hontai Yoshin Takagi Ryu en ook in Shinden Muso Ryu. Hij was een goede vriend van Jigoro Kano Sensei (Kodokan Judo) en zorgde voor zijn jongere broer. Zij leefden allebei in dezelfde streek. Hij had 9 moeders doorheen zijn ganse leven.

Hij reisde door Korea en Mongolie naar China op 21-jarige leeftijd, onderwees krijgskunsten en had vele gevechten op leven en dood. Hij leerde 18 Koreaanse en Chinese krijgskunsten van Kim Kei-Mei. Hij onderwees krijgskunsten op een Engelse school in China en had meer dan 1000 leerlingen. Hij was bodyguard van de laatste Chinese Keizer Pou-Hi. Hij werd Tendai Boeddhistisch priester in 1919. In 1921 kreeg hij toestemming om de Kukishin-Ryu schriftrollen (+ Amatsu Tatara schriftrollen) van de Kuki familie over te schrijven. Tijdens de 2e Wereldoorlog (1945) werden de originele schriftrollen vernietigd en gingen verloren. In 1949 gaf hij nieuwe schriftrollen aan de Kuki familie die hij herschreven had gebaseerd op zijn kopies en herinneringen.

Hij verloor een oog tijdens een van zijn dodelijke gevechten. Het werd vervangen door een glazen oog. Hij was doof aan een oor ook door een van zijn gevechten. Hij zei dat een Shaolin vechter en een bokser de meest gevaarlijke vijanden waren die hij ooit was tegengekomen. Hij werd begraven op de Kumedra begraafplaats in Nara. Hij schreef artikels voor de Tokyo Times krant. Hij was gekend in Japan als een Grootmeester in Ju-Jutsu en Bojutsu maar vele mensen waren verbaasd bij zijn dood te horen dat hij een echte Ninja Grootmeester (in 9 scholen) was.

Hij onderwees en vormde veel volgende generaties Grootmeesters waaronder: Kimura Masaharu Sensei, Akimoto Fumio Sensei, Sato Kinbei Sensei, Ueno Takashi Sensei, Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei, Fukumoto Yoshio Sensei, Hatsumi Yoshiaki Sensei.

SATO SENSEI

Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei ontmoette Grootmeester Sato Kinbei (Kiyoaki) Sensei voor het eerst op de Universiteit in Japan toen hij 19 jaar was. Grootmeester Sato Kinbei Sensei werd geboren op 5 januari 1925 in Fukushima Prefectuur en studeerde af aan de Tohoku National University als Dokter/Professor. Hij had een eigen hospitaal in Tokyo waar hij werkte als Dokter. Zijn krijgskunstnaam was Jushinsai (Purperen Hart Persoon).

Hij begon te trainen toen hij 11 jaar oud was en had vele Menkyo Kaiden Grootmeesterschappen in: Daiwa Ryu (zijn familie krijgskunst), Takeda Ryu, Araki Shin Ryu, Yagyu Shingan Ryu, Tenjin Shinyo Ryu, Asayama Ichiden Ryu, Daito Ryu, Hakko Ryu en Isshin Ryu. Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei gaf aan Sato Kinbei Sensei 13e generatie Grootmeesterschap in Gikan Ryu Koppo-Jutsu (omdat Akimoto Fumio Sensei, die Menkyo Kaiden had in Gikan Ryu Koppo-Jutsu, stierf voor hij de volgende generatie had gevormd) en Menkyo Kaiden (Grootmeesterschap) in Hontai Kukishin Ryu en Hontai Yoshin Takagi Ryu Ju-Jutsu (Ishitani lijn).

Hij begon Chinese krijgskunsten te leren in 1956 en was de eerste Japanner die 4e generatie Grootmeester (Denjin) werd in de Chinese krijgskunst Hakkesho (Pa-Kua). Hij onderwees arresteer-technieken aan politie-officieren in het Japan Police College sinds 1954. Hij opende zijn eigen Dojo in Itabashi, Tokyo in 1958. Hij was President van de All Japan Chinese Kenpo Federation en Directeur van de Japanese Classical Budo Federation (Kobudo Shinkokai). Hij was bekend als een perfecte krijgskunstenaar in Japan en was zelfverdedigings-adviseur aan de Police University. Hij was een persoonlijke leerling van de Pa-Kua Grootmeester Li Zu Ming Sensei, die stierf op 23 januari 1993 op 91-jarige leeftijd.

Het was Grootmeester Sato Kinbei Sensei die Grootmeester Ueno Takashi Sensei introduceerde aan Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei. Hij stierf op 21 januari 1999. Hij stierf in het hospitaal aan longontsteking op 73-jarige leeftijd.

KIMURA SENSEI

Grootmeester Kimura Masaharu (Masaji) Sensei werd geboren op 3 februari 1901.

Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei: "De eerste keer dat we elkaar ontmoetten, leek hij exact op Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei. Hij keek naar me en zei me dat ik leek op Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei toen hij een jonge man was. Het lijkt dus dat Deshi (persoonlijke leerlingen) de uitstraling en het gevoel van hun leraar oppikken. Als mensen ons zien, nu dat ik met Grootmeester Sato Kinbei Sensei reeds een tijdje samen ben, houden ze ons verkeerd voor vader en zoon. Ik ben blij om dat vast te stellen!"

Op 17-jarige leeftijd sloot de jonge Grootmeester Kimura Masaharu Sensei aan in de Dojo van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei en hij moest 3 regels respecteren: geen drank, niet roken, geen gevechten! Hij trainde hard in Hontai Yoshin Takagi Ryu Ju-Jutsu en Kukishin Ryu Bojutsu waarin hij Menkyo Kaiden (Grootmeesterschap) ontving op 36-jarige leeftijd. Hij woonde ook in Kashihara, vlakbij het huis van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei en kon bijna elke dag samen met hem trainen en sparren.

Hij wordt aanzien als de 2e meest toegewijde leerling van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei. Hij heeft de echte vechtstijl van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei gezien toen iemand deze vastgreep aan zijn schouder en gesmeten werd, vliegend door de kamer. Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei zei hem ooit: "Ju-Jutsu is niet om te vechten, het is iets dat je moet ontwikkelen voor je leven doorheen gans je leven."

Grootmeester Kimura Masaharu Sensei stierf op 14 januari 2000. Hij werd 100 jaar oud en stierf door ziekte.

FUKUMOTO SENSEI

Grootmeester Fukumoto Yoshio Sensei werd geboren op 22 februari 1921 en leefde in Noda City, Chiba Prefectuur, als dokter, gespecialiseerd in beender-dislocaties.

Hij begon krijgskunsten te leren onder leiding van Grootmeester Ueno Takashi Sensei. Hij werd Menkyo Kaiden (Grootmeester) in Shinto Tenshin Ryu Kenpo en Asayama Ichiden Ryu.

Later sloot hij aan bij de groep van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei in Nara, waar hij Togakure Ryu Ninpo, Koto Ryu Koppo-Jutsu, Gyokko Ryu Kosshi-Jutsu, Shinden Fudo Ryu Daken-Taijutsu en Amatsu Tatara Shintoisme leerde.

Zijn vader was een Shinto priester van de Wakamiya Schrijn.

Hij begon te leren onder Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei in 1960 en werd geheime Shihan (op eigen verzoek) gevormd door Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei.

Hij stierf op 4 oktober 1995 op 75-jarige leeftijd.

Voor hij stierf, gaf hij alle Kuden en Densho die hij gekregen had van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei en Grootmeester Ueno Takashi Sensei (inclusief het laatste geheime deel van Shinden Fudo Ryu) door aan Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei.

KOBAYASHI SENSEI

Grootmeester Kobayashi Masao (Hosho) Sensei werd geboren op 6 september 1932 en leefde in Funabashi, Chiba Prefectuur.

Hij was een leerling van Grootmeester Ueno Takashi (Chosui) Sensei en Instructeur in zijn Dojo.

Hij bouwde de Tatara Schrijn in Kamagaya, Chiba Prefectuur.

Hij had Menkyo Kaiden (Grootmeesterschappen) in Asayama Ichiden Ryu, Hontai Kijin Chosui Ryu Kukishinden Daken-Taijutsu, Izumo Tatara Shinto, Takamagahara Shinpo Tatara Shinden, Iga Ryu Ninjutsu, Shinto Tenshin Ryu Kenpo, etc. ...

Hij gaf Grootmeesterschap (Menkyo Kaiden) in Hontai Kijin Chosui Ryu Kukishinden Daken-Taijutsu, Izumo Tatara Shinto, Iga Ryu Ninjutsu en andere aan Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei.

Op 3 april 1998 stierf hij op 65-jarige leeftijd.

Hij was een traditionele krijgskunstenaar in de echte vechtstijl.

AKIMOTO SENSEI

Grootmeester Akimoto Fumio Sensei werd geboren op 30 november 1894 in Asuka-Mura, Takachi-Gun, Nara-Ken.

Hij was 5 jaar jonger dan Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei en was zijn hoogst gegradueerde en oudste leerling.

Hij stierf op 20 juli 1962. Hij was vooral goed in Taijutsu en Bikenjutsu. Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei zei ooit: "Ik moet bijzonder opletten als ik les aan hem geef of met hem train in Ken!"

Grootmeester Akimoto Fumio Sensei had Menkyo Kaiden (Grootmeesterschappen) in Gikan Ryu Koppo-Jutsu en Shoken Ryu Daken-Taijutsu.

Spijtig genoeg stierf hij voor hij de volgende generatie had gevormd, zodat Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei besliste om de volgende generatie Grootmeester in Gikan Ryu Koppo-Jutsu toe te kennen aan Grootmeester Sato Kinbei Sensei.

Hij won een match tegen de bekende Judoka Mr. Mifune Kyuzo en ging later naar de Kodokan waar hij 5e Dan (de hoogste graad in die tijd) werd. Hij was getrouwd met Mrs. Mitsu Abe.

Hun zoon, Dr. Koki Akimoto heeft een goede relatie met Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei.

UENO SENSEI

Grootmeester Ueno Takashi (Chosui) Sensei werd geboren op 21 februari 1899 en leefde in Natsumi-Cho, Funabashi, Chiba Prefectuur.

Zijn krijgskunstnamen waren Tenshin (Hemelse Hart) en Chosui (Puur Water, dewelke hij ontving van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei).

Zijn Dojo was genaamd "Renseikan" (Oefenen maakt perfect).

Hij had sterke banden met Kodokan waar hij Jo-Jutsu onderwees.

Hij had verschillende Menkyo Kaiden (Grootmeesterschappen) in Asayama Ichiden Ryu (Okura-Den and Naganuma-Ha), Shinden Fudo Ryu Taijutsu, Shinto Tenshin Ryu Kenpo, Hontai Takagi Yoshin Ryu Ju-Jutsu, Bokuden Ryu Jujutsu, Amatsu Tatara Kukishin Ryu Bojutsu, Hontai Kijin Chosui Ryu Kukishinden Dakentaijutsu, Koto Ryu Koppojutsu, Gyokko Ryu Kosshijutsu, Gyokushin Ryu, Tenshin Shinyo Ryu Jujutsu, Yagyu Shingan Ryu Taijutsu, etc. ...

Hij was gekend als een van de belangrijkste lesgevers van zijn generatie. Hij vervolmaakte zich in Shito Ryu Karate-Do, Shotokan Karate-Do, Shindo Jinen Ryu Karate-Do en Okinawa Kobudo en was leerling van Funakoshi Gichin Sensei en Mabuni Kenwa Sensei. Hij leerde ook Chugoku Kenpo (Chinese krijgskunsten) in China en Taiwan en wisselde krijgskunsten uit met andere Grootmeesters.

Hij stierf op 25 januari 1976 op 76-jarige leeftijd.

Hij was de leraar van Sato Kinbei Sensei, Fukumoto Yoshio Sensei, Kobayashi Masao Sensei, Kaminaga Shigemi Sensei, Sakagami Takejiro Sensei, Hatsumi Yoshiaki Sensei (Hamon), etc. ...

NAGAO SENSEI

Grootmeester Nagao Zenyu Sensei (1948) leeft in Tomakomai, Hokkaido.

Hij is nog steeds actief als de hoofdlesgever van Daito Ryu Shintojushinkai.

Grootmeester Nagao Ittosai Zenyu (Kakuzen) Sensei ontving Grootmeesterschap (Kyoju Dairi) van Grootmeester Yamamoto Kakuyoshi Sensei (de laatste leerling van Grootmeester Takeda Sokaku Sensei) in Daito Ryu Aiki-Jujutsu, Mugen Shinto Ryu Iaijutsu en Aizu Handen Onoha Itto Ryu Kenpo en Iaijutsu.

Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei ontving Menkyo Kaiden (Kyoju Dairi) van Grootmeester Nagao Zenyu Sensei in Daito Ryu Aiki-Jujutsu, Mugen Shinto Ryu Iaijutsu en Aizu Handen Onoha Itto Ryu Kenpo en Iaijutsu in december 2003.