Gikan Ryu Koppojutsu

Gikan Ryu is bijna volledig onbekend voor het grote publiek en de geheime technieken werden enkel overgeleverd aan de volgende generatie. De Gikan Ryu Grootmeester was Uryu Hanga Gikanbo. Hij leefde tijdens het Eiroku tijdperk (1558-1570). Hij was een bestuurder van Kawachi no Kuni (Osaka) met het kasteel van de clan "Uryujo". Hij was een echte krijger en krijgskunstenaar. Zijn originele bedoelingen was te streven om het land in constante vrede te houden. Van zijn lessen komt de slogan: "Bufu Ni Sente Nashi" ("Van deze zijde zal de eerste aanval niet komen").

Gikan Ryu werd ontwikkeld door Gikanbo met een grote basis afkomstig van de Chinese stijl van Cho Gyokko's lijn. Hij mengde deze met de oorspronkelijke Japanse krijgskunsten. Deze stijl bevat speciale trappen, slagen en worpen. Graden werden stap voor stap toegekend door middel van een schriftrol systeem: Shoden Gata, Chuden Gata, Okuden Gata en Kaiden Gata.

In oude tijden werd de naam Jujutsu niet gebruikt. De stijlen werden omschreven als: Kosshijutsu, Koppojutsu, Daken-Taijutsu. Zijn speciale slag kon een zwaard breken en hij was een specialist in Koppojutsu, Hichojutsu, Senban Nage-Jutsu, etc.

De 10e generatie Uryu Gikanbo koos dezelfde naam als de 1e generatie. Deze man was een krijger die aan de zijde van de Keizer stond tijdens de "Tenchi Gumi no Ran" rebellie, op het einde van het Edo tijdperk op 17 augustus 1863. Dit was een bekende veldslag. Hij was een enorme kracht in deze veldslag, gewond door een schot bleef hij aanvallen met een arm tot hij neerging door de vele zwaardsteken van zijn vijanden. Gewond en volledig uitgeput trok hij zich terug van het gevecht achter een tempel. Daar werd hij gevonden door een Iga krijger, Ishitani Matsutaro, op zijn weg naar de strijd.

Gikanbo vertelde hem dat de strijd over was. Ishitani hielp Gikanbo en bracht hem naar Iga om te herstellen, later kreeg hij als vergoeding hiervoor onderricht in de Gikan Ryu technieken. Ishitani Matsutaro was reeds Grootmeester van Takagi Yoshin Ryu en Kukishin Ryu.

Tijdens de Meiji periode, toen Ishitani 61 was, kreeg hij werk van de vader van Takamatsu Sensei in het familiebedijf (lucifers). Hier startte Ishitani met Takamatsu Sensei onderricht te geven. Via Ishitani Sensei, kreeg Takamatsu Sensei Grootmeesterschap van de volgende generatie in Takagi Yoshin Ryu, Kukishin Ryu, Gikan Ryu, etc. In juni 1952, als leerling van Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei, kreeg Grootmeester Sato Kinbei Sensei Grootmeesterschap in Takagi Yoshin Ryu en Kukishin Ryu. In januari 1963 voor Gikan Ryu Koppojutsu. Tot op heden was elke informatie betreffende Gikan Ryu exclusief bijgehouden door Grootmeester Sato Kinbei Sensei, in verschillende vormen van wetenschap, schriftrollen en teksten. Dit is de fantastische Gikan Ryu, omdat Grootmeester Sato Kinbei Sensei de heilige erfenis hield, in het geheim gegeven aan hem door Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei. Alleen nu geeft hij deze aan zijn keus van volgende generatie in de persoon van Grootmeester Tanemura Shoto Sensei om hem op te volgen als volgende generatie Grootmeester.

Grootmeester Takamatsu Toshitsugu Sensei had dit eveneens toegekend aan zijn oudste leerling Grootmeester Akimoto Fumio Sensei, maar dit was ook door zijn familie-lijn in Gikan Ryu en ook door Shoken Ryu Daken-Taijutsu. Hij stierf en zijn schriftrollen en bijhorende dingen werden spijtig genoeg vernietigd tijdens Wereldoorlog II. In november 1989 werden al deze schriftrollen en bijhorigheden toegekend aan Grootmeester Tanemura Shoto Sensei voor zijn zorg om de 14e Grootmeester van Gikan Ryu Koppojutsu te willen zijn.

De generatie lijn: Uryu Hangan Gikanbo, Uryu Hangan Yoshichika, Uryu Kanzui, Uryu Nobuyoshi, Uryu Tenkaibo, Uryu Hidechika, Uryu Sokaibo, Uryu Shinkaibo, Uryu Gikaibo, Uryu Gikanbo, Ishitani Matsutaro, Takamatsu Toshitsugu, Sato Kinbei, Tanemura Shoto.

© Grootmeester Tanemura Tsunehisa Shoto Sensei (Bu-Fu Magazine)